Op zaterdag 4 mei werden op tal van plaatsen de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog herdacht en zij die op een missie waar dan ook ter wereld zijn gesneuveld. Zo ook op de Grebbeberg te Rhenen.
Om 19.10 uur liepen de genodigden, waaronder o.m. prof. Mr. Pieter van Vollenhoven, H.K.H. Prinses Margriet, De Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor C.J. Matthijssen en de burgemeester van Rhenen van vertrekpunt Hotel ’t Paviljoen in een indrukwekkende stille tocht naar het Ereveld. Klokgelui klonk op de achtergrond.
De Fanfare Bereden Wapens en een koor kinderen zorgde voor de muziek en gezang tijdens deze bijeenkomst. De overdenking werd uitgesproken door Majoor Drs. Ds. Gerard van Driesten en de kinderen droegen weer een aantal mooie gedichten voor. De nadruk ligt altijd op Vrijheid en dat dit voor veel mensen zeker niet vanzelfsprekend is, dus daar moeten we voor vechten en vooral blijven herdenken, maar wat mij het meeste is bij gebleven zijn de laatste woorden van het laatste meisje , HOU JE FATSOEN !! Hoe simpel kan het eigenlijk zijn.
Precies om 19.59 uur werd de Taptoe infanterie ingezet waarna 2 minuten stilte neerdaalden op de aanwezigen. Een best heel koude avond daar op die mooie stille plek in het bos en voor iedereen een moment van overdenking aan iemand die waar dan ook ter wereld is gesneuveld voor onze Vrijheid en laten we die vooral koesteren.
De twee minuten stilte werden gevolgd door twee coupletten van ons Wilhelmus. Hierna volgden de kranslegging, allereerst door generaal-majoor C.J. Matthijssen, gevolgd door kransen vanuit verschillende belanghebbenden. Onze Regimentscommandant de Luitenant-kolonel Marcel de Beus legde een krans samen met de Generaal bd. Rein van Vels namens Regiment, de Stichting Handhaving Traditie en Vereniging Veteranen Grenadiers en Jagers.
Na de kranslegging volgde de traditionele gang over het Ereveld met gevallen militairen niet alleen van de meidagen 1940 maar ook van bevrijdingsacties in 1944 en 1945.
De Vereniging Veteranen Grenadiers en Jagers was o.m. vertegenwoordigd door de voorzitter Lkol. O. Lagas met echtgenote en zoon , Bart en Jos van Doornspeek , Denis Plinsinga, de heren Sandor en Sijmen Schouten, Gen.bd. Rein van Vels en verder afgevaardigden van het Museum ,de Stichting Handhaving Traditie, Regimentsraad en uiteraard de Regiments Commandant Lkol. M. de Beus.